Druga Żydówka - Zofia Bagan - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była u nas jeszcze druga Żydówka, dorosła, dwadzieścia sześć lat miała. Ona miała podrobiony dowód na Polkę, nazywała się Zofia Wójcik. Żydzi to mądrzy ludzie, to jest naród naprawdę mądry, oni stosują dawne zasady, jeszcze z czasów jak Pan Jezus żył i chodził po ziemi. Ona przyszła do nas i bardzo prosiła, żeby mama ją wzięła do siebie, tylko żeby przeżyć wojnę, a mama mówi: „My nie mamy co jeść, tego dzieciaczka mamy, ale to inna sprawa, ono maleńkie sobie nie poradzi, a pani sobie poradzi, gdzieś pójdzie do pracy, poprosi kogoś o kawałek chleba. – Tylko na razie – a potem ona mówi – nie pójdę nigdzie, bo nikt mnie nie przyjmie. Boję się, a ja widzę, że pani ma dwoje malutkich dzieci i tutaj tych kilkoro – u nas było trzech braci i dwie siostry i ta Żydóweczka – to ja będę pomagała, ile tylko będę mogła. Ja mam dowód niech pani się nie martwi”. Pokazała dowód i mama ją wzięła. Bardzo prosiła. Być może przysłali ją znajomi,...