Poparcie dla ZSL - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Lublinie zdarzyła się sytuacja kiedy Komitet Obywatelski udzielił poparcia jednemu z członków poprzedniej ekipy rządowej, czyli ZSL-u. Dotyczy to konkretnie Teresy Liszczowej, profesora z UMCS-u. Byłem zaangażowany w tą akcję, ponieważ byłem członkiem ZSL-u w swoim czasie. Razem z przewodniczącym naszego uniwersyteckiego koła ZSL-u Antonim Krawczykiem pomyśleliśmy sobie, że może zamiast czekać kiedy Wojewódzki Komitet desygnuje swoich byłych działaczy jako kandydatów, to my z Uniwersytetu zgłosimy swojego kandydata. I tak się stało. Najpierw organizacja - co prawda prawie że zawieszona, bo ona nie działała - ZSL-owska wskazała, że ta osoba byłaby dobra na listę miejską czy wojewódzką ZSL-u, a potem udało się uzyskać poparcie Komitetu Obywatelskiego. Pani Teresa była już osobą znaną, bardzo aktywnie działała w „Solidarności”, była ofiarnym społecznikiem, więc bardzo wiele argumentów za nią...