Przyjaciele Edwarda Stachury - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Należałoby też przywołać pana Janusza Kuklińskiego, który był przyjacielem Stachury już w czasach warszawskich, ale przyjechał do Lublina. W spadku dostał taki malutki domek na Sławinku. I Janusz Kukliński powołał do istnienia Poetycki Zakład Ogrodniczy, który stał się taką mekką dla wszystkich fanów Edwarda Stachury. Proszę sobie wyobrazić, że tutaj przyjeżdżały setki młodych entuzjastów stachurowego śpiewania, tej stachurowej poezji i spotykali się u Kuklińskiego w tym ogródku i przy tym małym domku biesiadowano, oddając hołd, kultywując wszystko to, co się wiązało ze Stachurą. Kuklińskli miał też bardzo taką ciekawą działalność promocyjną Stachury. Gdy ukazało się pięciotomowe wydanie twórczo... utworów Stachury, to zamówił co najmniej sto egzemplarzy, sto kompletów tego wydania i kolportował po cenach promocyjnych dla wszystkich tych, którzy chcieli nabyć u niego to wydanie twórczo... utworów...