Recytowali pięknie wiersze Majakowskiego - Józef Zięba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przy różnych okazjach pisywałem o Łobodowskim. Ale ciekawa była, właśnie penetracja w Bibliotece Polskiej w Paryżu. Bo ja tam dotarłem do czasopism, które ukazywały się w [19]39, [19]40 roku. Głównie chodziło mi, żeby zorientować się jak ten Łobodowski, troszkę materiałów jakiś swoich, trochę wspomnień, drukował. No ja to jakoś spenetrowałem. I właściwie całe stypendium poświęciłem na Łobodowskiego. Nawet taka zabawną historię [powiem]. Bo znalazłem jakiś tytuł... Szukałem te polskie tytuły. Nie pamiętam - „Dziennik” czy coś takiego było. Nie! Czy „Wiadomości”, tytuł taki w Paryżu się ukazujący w latach 40. czy początek 50. chyba. Jeszcze może coś Łobodowski ma do tego, z tym jest związany. A co to się ukazało? Czytam, a tam na pierwszej stronie informacja o obchodach I-go Maja w Szkole Polskiej, gdzie recytowali pięknie wiersze Majakowskiego. Więc okazuje się, że chyba ambasada PRL-owska...