Chyba dziesięć numerów się tego ukazało - Józef Zięba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pracując nad tymi szczegółami dotyczącymi życiorysu Łobodowskiego, postanowiłem trochę spenetrować archiwum sądowe. Z sądowym to było troszkę gorzej, ale sprawdziłem, że w Archiwum Państwowym są materiały. Te materiały posłużyły mi do napisania tego artykułu. Więc ja chyba podałem nawet sygnatury tego. Część tych materiałów skserowałem, zostały chyba w Muzeum Czechowicza. Nie wiem co się z nimi dzieje teraz. Czy one jako kserokopie zostały zachowane czy nie? Ale w każdym razie to jest dostępne. Nie do wszystkich materiałów chyba dotarłem. Jeszcze może by tam przy jakichś procesach tych komunistów, może ktoś mówił, że Łobodowski jako świadek występował, ale ja już do tych materiałów nie dotarłem więc jeszcze są do odkrycia. No i w [19]92 roku skorzystałem z takiego stypendium w Paryżu i też Łobodowski mnie tam zainteresował. Pod koniec września to stypendium [miałem] i pracowałem...