Gdzieś chyba jest maszynopis w moim archiwum - Józef Zięba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Od razu zgłosiłem ofertę [wyboru wierszy] do wydawnictwa. Pracowałem nad tym poszukując tomików, bo nie wszystkie były w Lublinie, nie wszystkie w muzeum, trochę w Warszawie jakoś tam oddawali. Dotarłem do tych wszystkich zwartych publikacji. Na podstawie tego zrobiłem wybór wierszy z takim krótkim wstępem do tego wydawnictwa. Jednocześnie zaproponowałem drugi wybór, taki mniejszy. Taka Biblioteka Poetów w Ludowej Spółdzielni Wydawniczej się ukazywała. Dla Duszpasterstwa Środowisk Twórczych zaproponowałem i właściwie [dla] wydawnictwa Lubelskiej Kurii Biskupiej. Bo myśmy z tego Duszpasterstwa Środowisk Twórczych kilka takich publikacji przygotowali. Tzn. trzy poematy Wojtyły, potem jeszcze takie antologie poświęcone Kochanowskiemu o krzyżu były. No i ja zaproponowałem również wybór wierszy religijnych, żeby pokazać jeszcze inną stronę Łobodowskiego, który był tutaj uznany za takiego,...