Komenda Obrońców Polski - Janina Smolińska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jesienią w 39 roku niemal w całym kraju zaczęto organizować tajne organizacje wojskowe. W Lublinie w ostatnich dniach września została powołana do życia tajna organizacja wojskowa pod nazwą Komenda Obrońców Polski. W skrócie KOP. Jej twórcą był major Bolesław Studziński. Już na początku października 1939 roku opracował bardzo dokładnie schemat organizacyjny i określił charakter i cel organizacji. Na czele organizacji znaleźli się moi osobiści znajomi, właśnie Michał i Pola Chrostowscy. Pola, o której już wspomniałam jako o bliskiej koleżance szkolnej z gimnazjum Michaliny Sobolewskiej, a jej ojciec – inwalida wojskowy, Michał – nawet można w ten sposób określić jego rolę w tej organizacji jako grającego pierwsze skrzypce, gdyż był szefem sztabu o pseudonimie Błysk. W organizacji tej prym wiedli Jan Wersocki, znajomy mój, właściciel piekarni przy ulicy Bychawskiej, obecnie Kunickiego, Stanisław Kamela, również moi...