Ulica Piłsudskiego [obecnie Biernata z Lublina] - Janina Smolińska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój dom przy ulicy Piłsudskiego, a obecnie Biernata z Lublina, był budowany w 31 roku. Zasiedliliśmy go w 32 roku, a Piłsudski zmarł właśnie w 32 roku [w rzeczywistości w 35 roku]. No to jednak za Piłsudskiego jeszcze ta ulica została tak nazwana. Z chwilą zaistnienia ulica dostała patrona Marszałka Józefa Piłsudskiego. No, było to dość kłopotliwe, ten wybór, dość kłopotliwy, dlatego że w innej dzielnicy miasta istniała już wcześniej zorganizowana, urządzona Aleja Marszałka Józefa Piłsudskiego. I z tego powodu wynikało bardzo dużo pomyłek, a szczególnie jeżeli chodziło o doręczenie korespondencji, bardzo często nawet urzędowej, bo po prostu nie trafiało się pod właściwy adres. No i w wyniku starań zmierzających do uniknięcia tych rożnych komplikacji miasto zmieniło patrona... patrona ulicy, wybierając jako naszego patrona Biernata z Lublina....