Latał do Davida Pitucha na prywatne lekcje - Lech Przychodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Taką wielką postacią Lublina, która zresztą w jakiejś mierze w się te zabawy Ogródkowe włączyła, był obecny szef Polskiego Towarzystwa Saksofonowego i odnowiciel tego Towarzystwa, profesor klasy saksofonu na Akademii w Krakowie, ale i w Linzu, w Norymberdze, Andrzej Rzymkowski. Najbardziej znany chyba saksofonista klasyczny w Polsce. To jest taki instrument mało w muzyce klasycznej używany. I jest to postać, o której tu się w ogóle zapomniało. On był kilka lat temu. Grali z Schaefferem jakieś kompozycje Schaeffera, [który] sporo dla niego pisze. Andrzej mieszka pod Krakowem w tej chwili. Ale trochę dziwne, bo jest to postać w kręgach muzycznych wszędzie poza Polską bardzo znana, natomiast ja nie wiem, czy w Lublinie nazwisko Andrzeja Rzymowskiego komukolwiek cokolwiek mówi. I to jest też taka postać warta odkopania dla Lublina. On co prawda urodził się w Szczecinku, więc bardzo daleko, ale w momencie, kiedy...