Poetyka Nowej Fali - Lech Przychodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja myślę, że rozumiemy to [pojęcie-Nowa Fala-dop.red.] wszyscy zupełnie inaczej. Od profesor Tokarzowej, która napisała chyba jedyną do tej pory książkę, próbującą całościowo ująć zjawisko, co się nazywało poetyka Nowej Fali, wyszła na uniwerku śląskim. Też już dawno temu, nie wiem, czy miało wznowienia, bodaj w [19]90. roku to wyszło. Ona jest najwybitniejszą specjalistką, teoretykiem od Nowej Fali, choć zajmuje się tak naprawdę komparatystyką i literaturami, powiedzmy, no, byłej Jugosławii. Głównie Słowenii. Z resztą jej mąż też. Tam dostali jakąś nagrodę niedawno, bardzo zasłużenie, bo zrobili dla tej Słowenii mnóstwo. I tłumaczeniami, i pisaniem o tamtejszych pisarzach. Natomiast Nowa Fala jest myślę tylko elementem pewnej łamigłówki, która zaczęła się kształtować mniej więcej w [19]66 roku. Bo wtedy było tak, że powstały.. pierwsze teatry...