Święto 11 Listopada w tradycji rodzinnej - Maria Sowa (z d. Petz) - fragment relacji świadka historii [TEKST]
O świętach państwowych takich ważnych, a wydaje mi się, że Święto Odzyskania Niepodległości dla nas Polaków, patriotów było niesamowicie ważnym świętem, to wiedziałam z domu rodzinnego, konkretnie od mojego ojca, który był wielkim patriotą, Piłsudczykiem. Służył u Piłsudskiego, był z nim bardzo blisko związany i stąd wiedziałam dlaczego to święto jest tak ważne i dlaczego mamy go czcić. Mój tata był takim patriotą, że na 11 listopada i 3 maja to już w nocy wywieszał flagę, żeby od samego rana na balkonie była. Ci ludzie, którzy się interesowali, którzy byli patriotami, wywieszali flagi, pamiętali o tym, żeby je wywieszać czy w oknach swoich mieszkań, czy z balkonów....