„Zaczęły się wykopki i jest eksport" - Adam Tomanek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Powiedzmy, że chcę o eksporcie ziemniaków mówić. Ja wiem co potrzeba. Mogę zrobić temat nietrafiony i nie pójdzie. Ja muszę takie tematy brać, które mają szansę powodzenia. No więc dzwonię tam do tego zespołu ziemniaczanego i pytam się: „Zaczęły się wykopki i jest eksport. Kogo polecilibyście?”. No mówią: „Największym zagłębiem ziemniaków w Lubelskiem jest powiat łukowski. Tam ziemniaków jest dużo.” Podają mi kilka nazwisk rolników. Ja dzwonię i umawiam się i jadę na miejsce i nagrywam. Akurat trafiam na facetów z Mołdawii, którzy kupują te ziemniaki z Polski. A jak ja to sobie nagram to już ode mnie zależy. Mogę zacząć od tego, że dziecko je obiad i [zapytać:] „Co ci najbardziej smakuje?” „Ooo ziemniaki! Niech pan spróbuje naszych kartofli, jakie to są dobre”. "No rzeczywiście to są łukowskie ziemniaki, można powiedzieć najlepsze w Europie". I już wciągnie pan temat. Żeby to było takie radiowe, a nie...