"Lucek, ty masz do tego muzykę?" - Lech Przychodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Czyli [jesień '77 roku] to początek zabawy w akcję „Rezerwat”. Myśmy w tym czasie już zaczęli użyczać swoich tekstów innym, między innymi właśnie dzięki Lucjanowi Wesołowskiemu, który zaczął śpiewać nasze ballady, czy nasze „Pieśni nagminne”. Spodobało nam się to, bo kiedy się bywało na imprezach poezji śpiewanej, kiedy 300, 400, 500 osób śpiewało razem z Lucjanem, czy Piotrkiem Bakalem te nasze teksty to jest to strasznie miłe. Tu akurat mamy fragmenty „Pieśni nagminnej problemowej”: Życia mojego niezbyt ważna prawdo/ W cień twego światła poddani po duszy/ W rozkojarzeniu wydać cię gotowi/ Na krzyk popiołu, święcone dzienniki / Życia naszego nazbyt ważna prawdo/Spadłego śniegu rozpostarte skrzydła/ Nawyk pokuty ust zamkniętą ścianą/ Na krzyk popiołu, święcone dzienniki...