Myśmy wtedy pisali bardzo dobre teksty - Lech Przychodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo rzetelnie była przygotowywana cała warstwa ikonograficzna każdego spotkania i bardzo rzetelnie były przygotowywane teksty. Myśmy wtedy pisali bardzo dobre teksty, byliśmy tego świadomi, byliśmy dorośli jako poeci. [Byliśmy świadomi], że jest to faktycznie zupełnie odrębne i zrobiło się coś w rodzaju autentycznego socsurrealizmu, Natomiast w tym czasie myśmy jakieś takie swoje pismo własne już mieli. Nawet „Nowy Wyraz” zdecydował się, chociaż nigdy tego nie robił, puścić pod tym wspólnym szyldem, blok tych tekstów „ogródkowych” podpisując je uczciwie - "Ogród", co było ewenementem wtedy w Polsce. Myśmy tego nie zmienili, to do końca i w tomikach jest tak samo, nie wiadomo czyje to są teksty. Niektóre [teksty – przyp.red.] są wspólne, niektóre są bardzo indywidualne, ale tak ma zostać. Kiedyś rozmawiałem z autorem jednego z tych tekstów, nie pamiętał, że to jego i pytał „czyj [on jest]?”. Ja pamiętam, bo muszę,...