Tomik ilustrował Jasiek Popek - Lech Przychodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jurek Leszin wtedy w Warszawie ruszał z taką serią poetycką bardów studenckich, ale nie tylko. No i doszedł do wniosku, że "Ogród" trzeba wydać. Tomik ilustrował Jasiek Popek, to się nazywało: „Światła. Test na obojętność”. Ten tomik nigdy nie wyszedł. Ja go odbierałem z Warszawy dokładnie w momencie, kiedy trwały walki w Ursusie, na których zresztą wylądowałem prosto z „Ordynackiej”. To był egzemplarz, ocenzurowany maszynopis. Natomiast po WAKS-ie i po Chełmie ['80- dop. M.N.] - zwłaszcza - okazało się, że zostaliśmy wezwani z Mułą do Zarządu Wojewódzkiego na Narutowicza. No i tam nam powiedziano, że „Przy takich postawach, towarzysze...” (jakbyśmy byli towarzyszami) ”...no to my rezygnujemy z wydania wam, prawda, tego tomiku”. Skończyło się to mordobiciem Muły z pierwszym ówczesnym sekretarzem Zarządu Wojewódzkiego SZSP. No i dlatego nie mogliśmy wrócić do „Arcusa”, to mi...