Protest przeciwko Konstytucji - Lech Przychodzki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeszcze przed Chełmem ['80] i przed Tykocinem była taka jedna historia na zaproszenie klubu „ Medyk” na Chodźkowie. Wtedy nie w „Arcusie” akurat zrobiliśmy to. Wtedy się zmieniała Konstytucja i pamiętam, że Paruch z Pietrzelą czytali na przemian fragmenty Konstytucji, bajek tam o sierotce Marysi i innych. Było to wystarczająco wymowne, żeby poniektórzy zrozumieli, o co chodzi. Natomiast to uznano z kolei za wielki skandal i protest przeciwko Konstytucji. Był to protest przeciwko Konstytucji, która wtedy nam nakazała właśnie obowiązkową przyjaźń ze Związkiem Radzieckim, bo to była ta zmiana w Preambule. Natomiast skandalu tam żadnego nie było, to się odbyło bardzo spokojnie, z przymrużonym okiem....