W wojsku dużo rysowałem - Jan Huzar - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pierwszą pracą to była praca w redakcji “Sztandaru Ludu”. Ja się zajmowałem fotografią mając już lat 12; podczas okupacji. Mój brat starszy zajmował się też fotografią. Był taki moment, kiedy wojska rosyjskie wkroczyły. I niektórzy wojskowi, którzy tam przebywali, w Dorohusku, dowiedzieli się, że brat zajmuje się fotografią, a wojskowi nieraz mieli aparaty, robili zdjęcia i chcieli z tych filmów mieć zdjęcia, więc brat im obrabiał te zdjęcia. Po paru miesiącach brat został powołany do wojska. Jeszcze front przebywał na zachodzie. I kilka filmów zostało do obrobienia. A ja wtedy jeszcze niewiele się zajmowałem fotografią. Tak mnie nie interesowała. I on to tak wszystko zostawił. Mówi: “Zrób to, oddaj im”. No i ja to musiałem zrobić; te zdjęcia. Od tego się też zaczęło, że miałem aparat, taki małoobrazkowy. Dość prymitywny, ale już mogłem zdjęcia robić takie, które mnie interesowały. No i od tego właśnie się zaczęła, moja fotografia. A...