Opłakiwały kolegę, który zginął - Jacek Mirosław - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Brałem udział w różnych konkursach. Kiedyś na KUL-u wygrałem taki konkurs Fotografia Ekologiczna, czy Ekologia Fotografii. To tam pierwszą nagrodę zdobyłem. Taki zestaw zdjęć dałem. Dałem wtedy takie zdjęcia: te hałdy w Bogdance i taka popękana ziemia. Takie fajne zdjęcia. Za granicę nie wysyłałem. Natomiast tu już pracując w redakcji, w Orkli, na tym kombinacie wśród tych redakcji, które należą do Orkli, jest taki coroczny konkurs na najlepsze zdjęcie. Któregoś roku - jakieś dwa lata przed odejściem na emeryturę, czy rok - zdobyłem II nagrodę. Zdjęcie roku wśród wszystkich redakcji. To akurat dwie osoby z naszej redakcji [były]. Ja zdobyłem II nagrodę, a kolega młodszy III. To było zdjęcie (II nagroda – dop. A.G.) dwóch dziewczyn, które opłakiwały kolegę, który zginął. Student, którego zabili tam pod tym hotelem...