On na klęczniku się modlił - Jacek Mirosław - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wizyta Jana Pawła II w Lublinie. Tak - [1987 r.]. Pierwsza wizyta w Lublinie. To naprawę duże wrażenie robiło, dlatego że nigdy takiej imprezy nie fotografowałem. Pod kątem rangi przede wszystkim. Zwykle [jak] nawet jakieś takie ważne wydarzenie [było], to były przeważnie jakieś akredytacje, ale [tutaj] dostać akredytację było bardzo trudno. Ja jedyny z Lublina dostałem zgodę na fotografowanie i jeździłem na tych dwóch samochodach z fotoreporterami. [Akredytację] miałem na wszystko. Bo myśmy mieli tą [akredytację] tak zwaną "Pół-zerowy", czyli takich ludzi było może... Nie wiem. Trzydziestu? Może trzydziestu dwóch. Bo na tych samochodach było nas... Oj, chyba mniej, bo tam po ośmiu czy po dziesięciu. Bo tam się więcej nie zmieściło. Musiałbym policzyć, bo mam taki jeden samochód sfotografowany. Bo jechał Ojciec Święty w tym papa mobile. Za nimi [jechał] samochód, taka platforma, gdzie jechali ci z...