Zdjęcie takiego chłopca z klatką z gołębiami - Jacek Mirosław - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nowa ulica to powstała ta, którą wspomniałem, na przedłużeniu Okopowej. To miejsce fotografowałem, jak nie było tej ulicy. Bo tam było takie dosyć malownicze [miejsce], różne takie zaułki. Ta ulica Dolna Panny Marii, Górna. Też takie jakieś kamieniczki. Tam zrobiłem taką serię zdjęć. Bo te kamieniczki - jak zrobiłem później zdjęcia - to zupełnie tak jakby jaki[eś] włoskie miasteczko. Architektura tak mi się kojarzyła. I tam bardzo [lubiłem] sobie chodzić po tych ulicach. I stamtąd mam dużo ciekawych zdjęć. Tam zresztą, na Rusałce zawsze w soboty, do dzisiaj jest targ zwierząt. To jest taki dziwny targ. Bo to jest taki dziki targ. Nie ma tam żadnego zarządu. I tam ludzie sami z siebie przychodzą i sprzedają. To się właściwie zaczęło od gołębiarzy głównie. Bo to był targ gołębiarzy na początku. On zresztą po wojnie to był na Podzamczu, zaraz za Zamkiem. To nawet takie zdjęcia pamiętam, ktoś tam zrobił. Ja jeszcze...