"Droga do lubelskiego węgla" - Jacek Mirosław - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Budowa Lubelskiego Zagłębia Węglowego. No i to ja zacząłem [fotografować] tam od początku. Pierwsza wieś Bogdanka, pierwsze wiertnicze dziury jak robili te otwory, wiercili, wyjmowali te próbki. Mam tych geologów, mam takiego starego człowieka, co pokazuje, że tu pierwsze wiercenie zostało zrobione, te chałupy strzechą kryte. I te wieże zaczęły powstawać. I ja to wszystko robiłem. I zrobiłem taką wystawę: „Droga do lubelskiego węgla”. Pamiętam w Empiku ta wystawa wisiała. Tam przyjechali z dyrekcji z kopalni. No tak fajnie było. Często tam jeździłem. Później jak kopalnia już ruszyła, to na dół zjeżdżałem parę razy. Na dole trochę zdjęć robiłem, górników. Później takie hałdy pamiętam. Którejś soboty pojechałem i na te hałdy wszedłem, tak sobie prywatnie pojechałem. [Pięknie] te hałdy wyglądały. Bo to takie wielopoziomowe. I tam takie były wyrobiska i sadzawki takie się porobiły w tych hałdach. Tam takie resztki węgla, takie...