Chcieli nam filmy zabrać - Jacek Mirosław - fragment relacji świadka historii [TEKST]
A innym znów razem przyjechał jakiś kosmonauta do WSK do Świdnika. I pamiętam, myśmy tam przyszli oczywiście. No bo przyjechali. Bo dziennikarzy cała masa. I Zbyszek Jaśkiewicz dla CAF-u robi, ja dla „Sztandaru”, Trembecki chyba dla „Kuriera”. Powitanie przy bramie. My oczywiście wchodzimy tyłem i fotografujemy to wszystko. I idziemy cały czas, idziemy, idziemy, dopóki nie doszliśmy do Wydziału Utajnionego. No i też tam weszliśmy, a tu się zaczęła zaraz panika. Szum się podjął. Chcieli nam filmy zabrać. No i zabrali. Wywołali tam na miejscu, w tym laboratorium. Oczywiście pocięli tam [filmy]. Oddali trochę klatek z odciskami palców. Ale jakoś tam myśmy wykorzystali te zdjęcia, które były potrzebne. Do dzisiaj pamiętam mam tego kosmonautę. Już nawet nie pamiętam, jak on się nazywał. Bykowski, chyba. Gdzieś tam mam. Bo mam te zdjęcia opisane. W każdym bądź razie zdjęcia mam. To, co uznali za stosowne, to nam oddali. A...