„Przypisany sztuce” - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[To było] tu na dole, gdzie była galeria, w tych dwóch przestrzeniach. To jest na samym początku. To jedna z pierwszych wystaw. A to było dziwne. A to żeśmy so[bi]e taką wymyślili wystawę wakacyjną. Ale to musimy zwrócić uwagę jakie to były czasy. [19]92 rok, to się wszystko dopiero zaczyna. Zaczynają się, jakby budować zasady takie... Tzn. ta wystawa o tyle była fajna, że myśmy po raz pierwszy już w tej wolnej Polsce chcieli zrobić tzw., w cudzysłowie wystawę komercyjną. Tzn. nie komercyjną, że tam ceny wisiały tych obrazów, ale zrobić wystawę wakacyjną - bo to była wakacyjna wystawa - dla ludzi, którzy w okresie wakacji... To jest zupełnie inna publika wtedy, bo wtedy rzeczywiście jest sporo tych turystów, różnych takich - zresztą bardzo fajni i ciekawi ludzie. I żeby arty[ści], którzy generalnie u nas robią co chcą, zrobili że tak powiem prac[e] specjalnie na tą wystawę, które w cudzysłowie mogłyby być...