„To jest nic nie warte” - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Od wielu lat artyści związani z Młodym Forum Sztuki uczestniczą w wystawach ogólnopolskich i nie są pomijani. Lublin przestał być, w ogóle pomijany jako ośrodek. A często było tak, że mówiono: „Och tak, tutaj tak, tutaj fajna sytuacja, dużo artystów”, ale nie było stąd artystów. Grupa Zamek, która zresztą była chwilę i wyjechała. I potem ta wielka luka, potem ta działalność Mroczka, która jakby też przybliżała tą sztukę niekonwencjonalną, inną, awangardową, w latach 80. A mi się wydaje, że Biała i to postawienie na tych młodych, no to już jest w tej chwili efekt ewidentny tych sukcesów, które już wychodzą poza Lublin. Mariusz Tarkawian, ilustrator "Zooma", miał w tamtym roku (2007 r.-dop.red.), bodajże udział w targach i [w] Bazylei - Art Basel i w Miami. Także jako studenci to oni oczywiście wchodzą, jakby w inny obieg sztuki, który jest poza nami; szczerze - który jest poza nami. Do którego nigdy nie dojdziemy, bo nie mamy...