Ściany są krzywe, podłogi są krzywe - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam taka scena: Przyjechali Niemcy, to bodajże było w [19]91 roku, wystawa pod tytułem „ Fajne prace”. Dwóch artystów - jeden się nazywał Horst Sagunski, drugi Frank Fietzek. Oni zaczęli wieszać swoje fotografie, z niemiecką precyzją, to znaczy polegało to na tym, że jeden stał, a drugi trzymał tą waserwagę i tak zaczęli wieszać te fotografie. Jezu, tak było krzywo powieszone. I oni byli zrozpaczeni, ale się uparli, że sami będą robić. A potem się okazało, że u nas obowiązuje tylko optyka oka. Że jeden stoi i mówi: „prosto, krzywo”, na tej zasadzie. Ściany są krzywe, podłogi są krzywe, ale to myślę, [że] tam jakoś tuszujemy tym, że np. ten parkiet stary - na niego położyliśmy teraz taką płytę z MDF-u, ogromnie skrzypiącą, ale to jest szansa, że ją jakoś tam kiedyś wymienimy. Wszystkie prace, te związane z projektami, z realizacją tych projektów, które naprawdę wchodzą w architekturę Galerii w sposób czasami totalny, wszystkie...