No i BABA waliła w ścianę - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kocińskiego, waląca BABA - potocznie nazywana. To jest taka kula do niszczenia budynków; taka kula na takim łańcuchu. To my to znamy z tych 60., 70. lat, film; taka Baba. BABA była wybudowana z elementów po pralce Frani. Jakieś łożyska z jakichś adapterów. No i BABA waliła w ścianę, ale w taki sposób, że się bardzo powoli podnosiła powodując napięcie. Ten cały mechanizm był zamontowany na suficie, a potem z takim hukiem padała. Tylko, że de facto ta BABA to była nie kula, tylko to był taki walec z takiej puszki po benzynie. No takie dość archaiczne. Ale to było w środku puste. Ten dźwięk, który wydawała, to był głośny, ale nie tak [jak] ten „Goliat” Klimaszewskiego, bodajże sprzed dwóch lat (2006 r.-dop.red.), kiedy wybudował rekonstrukcję bezzałogowego czołgu Goliat. To znany z historii niemiecki bezzałogowy czołg, który burzył, wjeżdżał w barykady w Powstaniu Warszawskim. W tym...