Na środku zrobił korytko z wodą - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
A to pamiętam dość zabawną historię; chociaż nie dla wszystkich. Jasio (Gryka-dop.red.) w [19]88 roku zrobił taką instalację. Mianowicie obsypał całą przestrzeń Galerii mąką, a na środku zrobił takie korytko z wodą, i tam w trakcie wystąpienia wrzucał jakieś elementy z wosku, które pływały. Ludzie wchodząc do Galerii, oczywiście przenosili te ślady po całej przestrzeni - ale stała tam miotełka - i wychodzili. Na drugi dzień przyjeżdżamy do Galerii - to jeszcze właśnie w tej sali kominkowej - i zrozpaczona pani sprzątająca klnie, na czym świat stoi, szczególnie na mnie i na męża w związku z tym, że ona sobie nie poradziła. Mianowicie zamiast zamieść tą mąkę to bidulka wzięła wodę i próbowała zmyć; zrobiło się ciasto. Przez dwa tygodnie pazurami... No to dramatyczna, w ogóle sytuacja. Od tamtego czasu wszyscy sprzątający wiedzą, że mogą sprzątnąć tylko wtedy, kiedy na biurku u mnie jest karteczka „proszę sprzątnąć...