"Galeria pokazuje takie muzealne prace" - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
A ja jeszcze powiem o takiej historii. Czasami ktoś przychodzi do mnie i mówi: „Słuchaj, ciągle pokazujecie tych młodych i tych młodych. Ile można pokazywać tych młodych? Pokażcie kogoś starszego, jakąś klasykę.” Więc teraz (marzec 2008 r.-dop.red.) była wystawa "Nikifor - Dwurnik". Muzealna sprawa. Dwurnika prace po raz pierwszy pokazywane z lat 60. I ta sama osoba mówi do mnie: „No nie, no co to się stało, że Galeria pokazuje takie muzealne prace?”. Mówiąc krótko: „nikomu nie dogodzi, i o to chodzi”. Bo sztuka nie jest obszarem, który wypełnia czyjeś oczekiwania. Ona jest nieprzewidywalna. Dlatego te plany Galerii, które mamy, one nie są, na przykład na rok, na dwa, na trzy do przodu. Ja nie mam takich planów, bo gdybym miała takie plany to już potrafiłabym programować i wiedziałabym, jaka sztuka za dwa lata powinna być pokazana. Ja nie wiem jaka, bo ja nie wiem jaka za dwa lata będzie. Mi się wydaje, że na...