„No to już pora zamykać ten interes" - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Okazuje się, że Galeria to nie tylko pokazywanie sztuki, ale to też budowanie tego środowiska. Pisząc w [19]85 roku, nazwijmy to jakiś taki hasłowy program Galerii, to on okazuje się być aktualny. Właściwie nic w nim bym nie zmieniła. Tak jak wy się w Teatrze NN odwołujecie do pamięci, do historii, prawda?, [a] my mamy artystę, Roberta Kuśmirowskiego, który też jakby jest takim rekonstruktorem pamięci, historii, prawda? On to robi w troszkę innym kontekście, ale nie oznacza to, że sztuka współczesna odwołuje się do takich przewartościowań w życiu. Sztuka współczesna to jest taki moment... Kiedy sztuka jest współczesna? Kiedy wyprzedza swoją epokę. No może nie epokę. To dzisiaj trudno mówić o epokach, ale wyprzedza, w jakiś sposób czas. Oczywiście musi być bardzo dużo każdej sztuki, i tej kiepskiej, beznadziejnej i nie wiadomo jakiej, żeby powstała ta prawdziwa. Dlatego musi być pewien, taki oczywisty tygiel - tu w...