Biel może być jeszcze bielsza - Anna Nawrot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
No to takie banalne - „Biała”. Bo myśmy – pamiętam - oczywiście w gronie znajomych i rodziny próbowali wymyślić, co to, jakąś nazwę. No to tak: galeria, to ktoś powiedział: Wschodnia. No ale okazało się, że Wschodnia jest, w Łodzi. Prowincjonalna - to Prowincjonalna była w Słubicach. No i tak zaczęliśmy to wszystko próbować ustawić jakoś, co by [to] mogło oznaczać. Ale przecież nazwa Galerii Białej jest bardzo prosta, ponieważ Galeria Biała to Sala Biała. Tak w Lubelskim Domu Kultury nazywała się Sala Biała. I nawet do dzisiaj Sala Czarna - która jest salą czarną, ale tam była Galeria Biała - na kluczu ma napis: Sala Biała. Więc Galeria Biała jest tak naprawdę takim faktem, który został, po prostu technicznie wzięty od nazwy sali. Ale potem oczywiście tworzą się takie mitologie, bo to tam artysta przed białym płótnem, przed białą kartką papieru, biały kubik, no i tak dalej, i tak dalej.... Biel może być jeszcze bielsza. Nazwy wystaw: Biała...