Środowisko literackie Lublina lat 50. XX w. - Zygmunt Piotr Mańkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Był jeszcze jeden Klub Zamek.To był klub taki troszkę literacki. Okazało sie, że są młodzi ludzie. Stepek później zginął w Alpach. To indywidualność była. Jakubik, którego potrzaskały partyzanckie przygody, pisał bardzo ciekawe powieści. Jednym słowem tu się zaroiło. Do tego Stepka dodałbym właśnie tego Zbigniewa Jakubika, ale też Janusza Danielaka, który z radia przyszedł, Andrzej Tchórzewski, poeta, bardzo silnie zarysowany. Później jakoś zagubił sie trochę. Wyrafinowani radiowcy niezmiernie przygotowani pod względem erudycji, kultury. To przede wszystkim żyjąca Danuta Bieniaszkiewicz, zmarła niedawno Krystyna Kotowicz. Niedawno zmarł taki dziennikarz, który umiał pokazać Polsce to środowisko lubelskie, to Stefan Ziemnicki. Zmarł już mając ponad 90 lat. Niedawno był jego pogrzeb. Były spotkania Związku Literatów, bardzo częste. Kleiner patronował bardzo temu Związkowi Literatów, wykładał na KULu....