Medal - Danuta Mikulska-Renk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To ojciec dostał pierwsze odznaczenie, jeszcze żył, ale był już ociemniały. To był rok 1967, marzec. Ojciec chory nie mógł pojechać do Warszawy, gdzie była izraelska ambasada. Więc napisał, że potem może, jak się ociepli i poczuje się lepiej, to przyjedzie. I już nigdy nie mógł pojechać, ponieważ wybuchła wojna izraelsko - arabska, zerwano wszelkie stosunki dyplomatyczne z Izraelem i została wydalona ambasada izraelska. Kiedy dostałam odznaczenie? Będąc w Stanach Zjednoczonych często mi się zdarzało- najczęściej przez przypadek, że znajdowałam pracę u Żydów. jak tam się pracowało rok, czy dwa u jakiegoś milionera przeważnie, to nieraz opowiadałam, albo się pytali, jak tam w Polsce, to opowiadałam. No to mówili: "Bardzo ładnie"... Kiedyś mi przyszło do głowy, że oni myślą, że kłamię. Chciałam mieć dowód. Nie chodziło mi o medal, nie myślałam o tym, tylko żeby mieć...