Stosunki polsko-żydowskie - Marianna Krasnodębska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Współżycie między Żydami i Polakami było bardo dobre. Pewnie, że miały miejsce jakieś takie drobne niedomówienia, bo to była konkurencja, jeden drugiemu klientów może zabierał. Tak było kiedyś i teraz tak jest, ale ogólnie to nikt krzywdy starał się nikomu nie robić. I nie było takich uprzedzeń, że ty jesteś Żydem to jesteś gorszy, bo ja jestem Polakiem - absolutnie nie. Oni mieli swoje święta, my swoje. Nawet i hierarchie kościelne bardzo dobrze żyły ze sobą. Dla przykładu powiem taką rzecz. To było już w 30-tych latach. Przyjechali do nas Poznaniacy. Młodzi mężczyźni. Będą zakładać sklepy w Piaskach. Kto ich ściągnął, kto im wskazał tą drogę to tego nie wiem. W każdym razie sprytnie się urządzili i zapisali się do katolickiego stowarzyszenia młodzieży, bo to byli młodzi ludzie. Tam nawiązali kontakty z dziewczynkami, panienkami. A że byli obcy, to zawsze tam czymś zaimponowali. I szukali lokali sklepowych, bo będą zakładać...