KUL - profesorowie i wykłady - Anna Samolińska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Profesor Bartoszewski miał takie wykłady jakby nie tylko kursowe dla studentów historii. To oczywiście ja na te wykłady kursowe nie chodziłam, bo miałam swoje wykłady. Zresztą jak ja przyszłam tutaj na ten KUL, to nie miałam jeszcze takiej wiedzy jakby, do kogo warto. To się nie od razu po prostu wiedziało. Jakieś tam kontakty, potem się dowiedziałam o tym, o tamtym. Natomiast na pewno później na takie wykłady chodziłam, które były takie jakby poza kursowe, jakieś dla w ogóle studentów. Z tym, że one nie tyle były z historii, co na przykład on miał taki cykl wykładów na temat Izraela sytuacji jakby politycznej. To były bardzo ciekawe rzeczy i na to chodziliśmy. To znaczy, nie tylko on. Tam Krzysztof Kozłowski miał bardzo ciekawe takie wykłady, też jakby poza kursowe dal różnych osób. To jest taka ciekawa rzecz, że mnóstwo było wykładów na KUL-u takich, na które tak naprawdę wszyscy powinni chodzić, ale one były...