Fotoreportaż T. Rolkego o Grupie "Zamek" - Jerzy Durakiewicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była wystawa tutaj na Zamku tych moich prac. Jeden z kolegów nazwał to nitkofony, ponieważ były szyte nićmi. Było tego chyba ze 40 sztuk. I to była wystawa nie wiem czy wcześniej czy późniejta warszawska z Zachęty, tutaj na Zamku i tak się złożyło, że był Starzewski miedzy innymi oglądał tą moją wystawę, miałem to szczęście, mówił, że mu się bardzo podobało, namawiał żeby to kontynuować i w tym czasie myśmy z żoną się przeprowadzali, dostaliśmy mieszkanie. Ja na jakiś czas zostawiłem te prace w takim magazynku na Zamku. Wszystko zginęło, nie mam ani jednej pracy ani jednego oryginału, nic nie zostało. A z tą sesją to było chyba tak, że Rolke, zaproponował, żeby wziąść te prace, kilka prac, a w tym czasie było 15 lecie PRL-u w Lublinie, była wielka przebudowa ulicy Krakowskie Przedmieście, no i myśmy tutaj wyszli najpierw przed Zamek. Tu było kilka zdjęć, a potem on rzucił taki pomysł żeby wśród...