Filozofia i Ludwik Fleck - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Niewiele wówczas wiedziałam o filozofii profesora. Wiedziałam, że należał do Towarzystwa Filozoficznego w Lublinie. To się wyczuwało, że profesor w ogóle jest filozofem, że jego wszystkie przemyślenia odbiegają od takiego czystego, ciasnego standardu, tylko wyłącznie ograniczającego się do biologii czy medycyny. Patrzył na to jakoś tak szerzej. Szukał wytłumaczenia pewnych zjawisk. Przecież jego filozoficzne prace, jak się później zorientowałam, dotyczyły odczynu, który przeprowadza się w diagnostyce kiły, odczynu Wassermana. Na tym właśnie oparł swoje rozważania filozoficzne. Jego główna praca filozoficzna nosi tytuł "Powstanie i rozwój faktu naukowego". I właśnie ten fakt naukowy on oceniał zawsze jakoś bardzo głęboko. Nie tylko tak powierzchownie, że robi się tak, tak, tak i wychodzi to i to, tylko starał się wniknąć w sedno sprawy....