Fleck i jego stosunek do pochodzenia żydowskiego - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Słyszałam, że wykłady dla medyków zaczynał od tego „Jestem Żydem. Jestem polskim Żydem.” Już nie pamiętam, czy dokładnie tak to formułował. W każdym razie przedstawiał się jako mikrobiolog i Żyd. Zatem jakoś to akcentował. Natomiast ja nie wyczuwałam w nim jakiegoś podkreślania swojej narodowości. Zresztą profesor tak wyglądał, że to nie budziło żadnej wątpliwości. Z pierwszych lat studiów pamiętam, jak widywałam profesora przechodzącego korytarzem w białym fartuchu, z dużym nosem, łysiną taką trochę piegowatą. Takie, można by powiedzieć z rozrzewnieniem, stare takie Żydzisko. Stare! W wieku moich synów teraz. Miał pewnie pięćdziesiąt parę lat. Wszyscy darzyli go jakąś ogromną sympatią. On wzbudzał wielki szacunek. Także właściwie dla nas jego żydowskie pochodzenie nie było istotne....