Rodzina Ludwika Flecka - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Profesor Fleck mieszkał z żoną w takim domu obok Collegium Maius. Nie wiem, co się teraz tam mieści. W swoim czasie był tam chyba szpital żydowski. Potem tam była klinika ginekologii, właśnie w czasach profesora Flecka. Była tam taka brama wjazdowa i za bramą wjazdową stał jednopiętrowy dom. I profesor tam właśnie mieszkał. Razem chyba także z profesorem Steinem. Wiem, że się przyjaźnił z profesorem Steinem. Żona profesora Flecka była laborantką w zakładzie mikrobiologii. Miała swój pokoik obok pracowni profesora. Był tam chyba też magazyn niektórych rzeczy laboratoryjnych. Ona tam sobie siedziała, wychodziła, robiła wspólnie badania z profesorem. To znaczy, pomagała mu w przygotowaniu preparatów czy coś podobnego. Mieli jednego syna, ale go nie znałam, ponieważ wyjechał chyba tuż po wojnie. Chyba po tej całej historii kieleckiej. Myślę, że może nie chciał...