Wykształcenie - Ewa Pleszczyńska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z wykształcenia jestem biologiem o specjalności mikrobiologia lekarska. Jestem doktorem nauk przyrodniczych. Studiowałam w Lublinie. W czterdziestym siódmym roku zaczęłam studia na wydziale biologii i skończyłam w pięćdziesiątym drugim roku tytułem magistra. To były same początki Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, dlatego zajęcia odbywały się w bardzo różnych miejscach. Wydział lekarski należał jeszcze wtedy do Uniwersytetu. Mieliśmy zajęcia na przykład w obecnym gmachu gimnazjum Staszica. Były też na Głowackiego. Na rogu Głowackiego był taki dom, gdzie się mieściły zakłady botaniki, zoologii. Wykłady z filozofii mieliśmy na rogu Kołłątaja, tam gdzie jest Hotel Lublinianka. Była ogromna sala, wykładał tam profesor Łubnicki i profesor Harassek, u którego zdawałam historię filozofii. I co ciekawe, wiele zajęć mieliśmy wspólnie z innymi wydziałami. Na przykład na wykłady z filozofii tośmy chodzili razem z wydziałem chemii,...