Rodzina Ludwika Flecka - Lidia Perlińska-Schnejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Poczatek życia i młodość Ludwik Fleck spędził we Lwowie. Ze Lwowa pochodził. Był absolutnie spolonizowanym Żydem. Bo i szkołę kończył polską. Profesor Fleck kończył normalne gimnazjum, nie talmudyczne. Kotarbiński kończył to samo gimnazjum, liceum, co właśnie profesor Fleck. I jeszcze paru takich znakomitych znanych ludzi. Profesor po wojnie spotkał się z żoną i synem we Lwowie, bo oni byli rozdzieleni w czasie wojny. Syn profesora bardzo wcześnie pojechał do Izraela, kiedy powstanie państwa Izrael było w toku załatwiania. Statku, na którym popłynął syn pana profesora, nie chciano wpuścić do portu. Pani profesorowa bardzo wtedy przeżywała tę sytuację, że ciągle jeszcze ten statek nie wpływa. A syn popłynął bez zgody ojca, bo ojciec był mądry i wiedział, że to ciut za wcześnie, że pojedzie, ale nie wtedy, kiedy są nie załatwione te dyplomatyczne wszystkie sprawy. I nie wsiądzie na statek, którego się nie wpuści do portu....