Żydzi w Bełżycach w czasie wojny - Tadeusz Sieńko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak jest dom kultury w Bełżycach, to była żydowska świątynia, bożnica. Później rozebrali tę bożnicę. To właśnie tam wykopali dół, zegnali Żydów i tam ich nad tym dołem rozstrzelali. [Jak była egzekucja] to ja byłem w domu, tylko później myśmy wyszli ze szkoły i polecieli tam zobaczyć, bo powiedzieli, że to taka rzecz, ci starsi ludzie nie dopuszczali, ale dziecko wszędzie wejdzie, jak nie tą szparą to drugą i wejdzie. To aż nieprzyjemnie było, dzisiaj to tak dla mnie to jakoś nieprzyjemnie jest, jak ci ludzie chodzili po tych trupach, to się wszystko jeszcze ruszało tam. Trzeba prawdę powiedzieć - rabowali co mogli, zdobyć jeszcze z tych ludzi. Dzisiaj to człowiek sobie nie może tego wyobrazić. Później to zakopali tam właśnie, a później rozebrali bożnicę, powstał dom kultury. Później już ich pozbierali, resztę pouciekało, resztę co byli, to się kryli gdzieś u ludzi. Też...