Profesor Parnas, mikrobiolog, był pochodzenia żydowskiego - Edward Soczewiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byli skłaniani (osoby pochodzenia żydowskiego-dop. M.N.) do wyjazdu, do rezygnacji z pracy. Taki był znany profesor Hurwitz na Politechnice Warszawskiej. On był chyba nawet dziekanem Wydziału. No to został skłoniony do wyjazdu. On zresztą napisał wspomnienia, jak się to odbywało. On później pracował na uniwersytecie w Marsylii. Mi się zdaje, że profesor Parnas, mikrobiolog, był pochodzenia żydowskiego. On był kierownikiem Zakładu Mikrobiologii, był nawet jakiś czas prorektorem na UMCS-ie. Z nim to było trochę inaczej. On był też dyrektorem Instytutu Medycyny Pracy Wsi. I w tym czasie kiedy zaczęły się te prześladowania, tzw. syjonistów, to oskarżono go o jakieś ujawnienie tajemnicy państwowej. I miał proces, i dostał kilka lat więzienia. Był uwięziony, z tym że dosyć szybko został zwolniony. I wtedy wyjechał do Danii....