Nawiązałam też kontakty z Daną Winiarską - Ewa Kipta - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nawiązałam tutaj jakieś kontakty, z tym NZS-em. Na początku to im pomagałam zorganizować parę wykładów TKN-u. Oni już potem doskonale dawali sobie radę sami. Tam [w „Solidarności”] nawiązałam też kontakty z Daną Winiarską. To był taki moment, w którym to całe towarzystwo lubelskie zaczęło się poznawać. Dział się również strajk nauczycieli. Ten pierwszy strajk to zrobili lubelscy nauczyciele. Przywódcą był pan Łupina; „jednym z...”. Koncepcja tego strajku była taka, że uczniowie chodzili do szkoły, i zajęcia się odbywały, ale program tych zajęć był dość niezależny. W związku z tym ja miałam serię (kilka- dop. E.K.) wykładów informujących na temat tych wszystkich opozycyjnych ruchów i tego co się dzieje. Nie pamiętam (odp. na pytanie: „Do kiedy była siedziba „Solidarności” na Okopowej?”-dop. M.N.). W marcu [19]81 roku już wszystko się działo na Królewskiej. Więc tak sobie myślę, że gdzieś tak koło stycznia – lutego było...