Edward Hartwig - Julia Hartwig - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Był człowiekiem wykształconym, który sam czytał i był świadomy tego co robi, i na pewno ta szkoła austriacka wpłynęła bardzo na to, że w ogóle poznał nie tylko techniki fotograficzne, ale poznał fotografikę światową. To mu ogromnie ułatwiło wejście, jeśli tak można nazwać, na rynek europejski, bo niewątpliwie on się znalazł na tym rynku nagrody międzynarodowej. Stał się znanym fotografikiem. Nawet w pewnym momencie należał do tych 10 najwybitniejszych fotografików świata, co naprawdę jest dosyć rzadkie. On utrwalił Lublin, ten piękny Lublin, którego w dużej mierze już nie ma. A w każdym razie nie ma tych statystów, którzy byli tam przypadkowo na tych zdjęciach, jakaś dozorczyni, która taką wierzbową miotłą zamiata ulice, tych kobiet z bańkami na mleko, tych koni, które poją się w rzece o świcie. Nie ma już tego Lublina. Wprawdzie nie może być lepszego świadectwa,...