Kontakty z Czechowiczem - Julia Hartwig - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Czechowicz był dla nas takim rodzajem symbolu poezji i oczywiście chcielibyśmy wtedy mieć z nim do czynienia, ale po prostu on nie miałby czasu, żeby do młodzieży odnosić się szczególnie blisko. Jednak nie odmawiał nigdy kiedy się do niego zwróciliśmy. Pamiętam, że jeden z moich pierwszych wierszy jakie napisałam, przekazano Czechowiczowi i on ten wiersz w jakiś sposób ocenił, w bardzo szczególny sposób, czym mnie bardzo zadziwił. Mianowicie, przy każdym wersie pisał „+” albo „-” co było dla mnie taką nauką, że wiersz to jest oczywiście całość, ale ma pewną taką dynamikę i ma pewien układ, który wymaga wypełnienia w każdym momencie. To była bardzo dobra nauka, znaczy że nie może być pustych miejsc w wierszu. To nie znaczy, że tam było tak dużo tych pustych miejsc, prawdopodobnie wierszyk był czymś bardzo głupkowatym, jak tak dzisiaj patrzę z tej perspektywy, ale bardzo byłam mu wdzięczna za to, że...