Wyjazd do Izraela - Grzegorz ks. Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chciałem jechać do Izraela. Dzięki temu artykułowi odnalazłem brata. Żył w Hajfie. Przed [wyjazdem] studiowałem na KUL-u biblistykę. Chciałem się trochę poduczyć. Biskup zezwolił [na wyjazd], ale przed samym wyjazdem miałem kłopoty, bo biskup nie mógł mnie wysłać do diecezji jerozolimskiej. Jednak zgodzono się, powiedziano: „Jedź, papiery ci potem doślemy.” Siostry mnie spakowały. Pojechałem do Wiednia. Kiedy wyjeżdżałem, płakałem. Wbrew własnej woli jechałem. W Polsce było mi bardzo dobrze. Przyjechałem do Wiednia. Dziwiono się, że ksiądz. Dano znać do władz do Tel Awiwu, czy do Jerozolimy. [Dostałem] prawo stałego pobytu. Wyjeżdżając z Polski miałem napisane „Żyd”, jak przyjechałem do Izraela, napisano mi „Polak”, bo skoro zmieniłem religię, to nie jestem Żydem. [Zaraz po przyjeździe] spakowałem się i wyjechałem [z Hajfy]. Brat nie był z tego zadowolony,...