Rodzina - Grzegorz ks. Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się ksiądz Grzegorz Pawłowski. Pochodzę z żydowskiej rodziny, nazywałem się Jakub Hersz Griner, urodziłem się w Zamościu w 1931 roku. Od 1970 roku mieszkam w Jafie, w Izraelu. Pracuję przy kościele św. Piotra, wśród Polaków. Mam też grupę hebrajską, którą prowadzę od 1970 roku. Pochodzę z bardzo religijnej rodziny żydowskiej. Miałem bardzo porządnych rodziców, nazywali się Mariem i Mendel Griner. Miałem brata, który się nazywał Haim, on był najstarszy, potem były dwie siostry, Szajndla i Sura. Ja byłem najmłodszy. Z dzieciństwa wiele nie pamiętam. Rodzice zajmowali się sprzedawaniem drzewa opałowego oraz węgla. W czasie wakacji wynajmowali sad gdzieś na wsi. Pilnowaliśmy owoców. Później je zrywaliśmy i się sprzedawało. Nawet w okresie świątecznym dla chrześcijan jeździliśmy na wieś sprzedawać wapno czy coś....