Po wojnie - Sabina Korn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po wojnie byłam kilka miesięcy u Orłowskich. Poszłam do trzeciej klasy. Pamiętam, że nauczycielka mówiła, że mam ładny głos, byłam w chórze. Nawet zaproponowali, żebym była w chórze w kościele. Po wojnie Orłowski został aresztowany, bo prześladowali Armię Krajową. Pamiętam jak przyszli NKWD w nocy i zaczęli szukać. Chcieli aresztować Halinę, ale jej tatuś zgłosił się na jej miejsce. I aresztowali Orłowskiego. Siedział w więzieniu kilka miesięcy. Wrócił bardzo chory. Ja też zaczęłam chorować po tym wszystkim, bo życie nie było takie łatwe. [Trudno było] utrzymać ekonomicznie rodzinę, więc postanowili, że mnie zwracają. Wtedy szukano ocalonych sierot. Ale Marta nie powiedziała mi, że zwraca mnie do sierocińca polskiego a nie żydowskiego. Już nie byłam Żydówką. Wiedziałam, że nikt się nie pozostał przy życiu. Nie chciałam [wracać do...