Wojna - Sabina Korn - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wiem, że Polska nie była gotowa do wojny. Pamiętam, że w szkole zbierali pieniądze i składki dla polskiego wojska. Pierwszy rozkaz [mówił o tym], że nauczycielka nie może fotografować się razem z [uczniami], bo między dziećmi znajdują się Żydzi. Jak się zaczęła wojna, już nie byłam dzieckiem, już musiałam być dorosła, bo już nikogo nie miałam. Wybuch wojny. Bombardowali domy i koleje w Łochowie. Myśmy mieszkali niedaleko kolei. Widziałam pierwsze transporty. Jechała młodzież w stronę Treblinki. Czasami zrzucali listy, że jadą do roboty. A potem jechały transport już zupełnie zakryte. Niemcy postanowili, że Żydzi [mają] żyć w getcie razem, [mogą] wyjść tylko z przepustką i specjalnym znakiem, że są Żydami. Na początku wychodzili z tym znakiem, z przepustką. Potem już nie mogli wyjść. Likwidacja w Łochowie była bardzo szybka, bo to było niedaleko Treblinki....