Biuletyny o twórczości Anny Langfus - Henryka Heinsdorf - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Twórczość Anny Langfus Jeśli chodzi o jej twórczość to, prawdę mówiąc, nie mogłam przeczytać ani jednej jej książki. Bo to wszystko jest napisane po francusku. Może było coś tłumaczone na hebrajski, ale nie jestem pewna. Miałam książki po francusku, jednak nie znam na tyle języka, żeby przeczytać całą książkę, bo to trudny język - bardzo ładny i trudny. Ja tylko wiem, na jaki temat ona pisała. Ona pisała wyraźnie cały czas o swoich przeżyciach, w takiej czy innej wariacji. I o zachowaniu Niemców. I o tym, że Niemiec jeden ją kiedyś uratował. To tak ogólnie tylko wiem - z biuletynów, to wszystko jest tutaj streszczone. [...] „Po otrzymaniu nagrody w '62 r. powiedziała, że najpiękniejsze dni jej życia, to dni dzieciństwa. Potem wszystko zabrała wojna. Dlatego później, po wojennych przeżyciach, nigdy nie zaznała...